fredag 4 september 2009

Igår var en dålig dag, idag skall bli en bra. Tänkte ta en runda till O'malleys tillsammans med linn&hanna och kolla på ett bänd som skall spela. Blir högst antagligen några drinkar eller varför inte en vinflaska? ;) Från en sak till en annan.. började fundera över en sak igår så jag tänkte dela med mig;

"Hur definierar man lycka?" kom direkt att tänka på de klassiska exemplet, de som hela vårt samhälle är uppbyggt på. Du föds och växer upp, under din uppväxt förväntas de att du skall klara av grundskolan, helst med bra betyg också. "vara duktig" helst bättre än dina klasskamrater, på samma gång skall du inte utmärka dig "du skall vara normal" helst inte satanist, eller vegetarian, ditt hår skall helst inte vara råsa och dina åsikter skall inte vara radikala. Du måste passa in i ramen. Du skall vara den söta flickan med många vänner eller den duktiga pojken i skolans fotbolls lag. När du sedan gått ut grundskolan förväntas de att du direkt skall börja göra nånting "vettigt" helst studera så att du kan skaffa dig en respektabel utbildning alltså helst inte städerska eller rörmokare. Du skall vara flitig och målmedveten för att sedan bli färdig företagare, läkare eller varför inte bankdirektör. Under den tiden förmodas att du även har hittat dig en livskamrat så att du när du har fått din fasta anställning på de prestigefylla reseagenturen kan ta en banklån och flytta in i en ny renoverad 3a i centrum tillsammans med din respektive livskamrat. Ni måste vara väldigt lyckliga kommer folk säga och du kommer nicka och svara "ja, de är vi" för de är ni ju? Din man har blivit befordrad och fått löneförhöjning, du är gravid i 8 veckan. Ni planerar att köpa er ett hus med stor trädgård, nära hans föräldrar. För de är ju tryggt, eller hur? Då skulle ni kunna skaffa hund som ni båda drömt om sedan ni var små. Och när ni får ett andra barn kan de leka tillsammans med hunden i den stora trädgården medan du sitter i din solstol från Clas Ohlson och dricker ett glas vin. Du behöver bara jobba deltid för din man tjänar så bra, ni har till och med börjat planera att skaffa en swimmingpool pool. Varje kväll när ni lagt barnen somnar ni i eran stora Hästens säng och varje morgon ger han dig en hej då puss före han åker iväg till jobbet. Du är lycklig, visst är du det? Men när du är 57 år gammal och en gammal barndomsvän som aldrig gick i gymnasiet och aldrig fick det där eftertraktade jobbet men tågluffade runt i Europa och jobbade i olika små butiker frågar dig, har du sett världen? De vackra stränderna Agadir och solnedgången i Venedig eller smaken av öl i Tyskland. Kan du då svara och mena det av hela ditt hjärta, ja jag har levt mitt liv fullt ut.

Allting har ett syfte, även varje människa. Men vad vi gör med vårt liv bestämmer vi själva. Alla brinner vi för nånting, ända tills vi själva eller någon annan släcker det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar